România Incognita, Transilvania

Salina Turda

13,4 milioane ani. 45 km2. 1200 m

Acestea sunt doar câteva din cifrele care au poziționat Salina Turda în topul destinațiilor de turism din Europa. “Despre această ocnă se spunea că este atât de vestită încât aproape că nu are egal în întregul răsărit”, afirmă mineralogul Johann Fridwaldszky, prin apariţia la Cluj a lucrării, “MINERO-LOGIA MAGNI PRINCIPATUS TRANSILVANIAE”.

Şi dacă tot vorbim despre documente, printre primele scrieri care atestă explicit existența comorii din inima pământului, s-au aflat şi câteva publicate de către cancelaria ungară în secolul al XII-lea.

După închiderea salinei în 1932, aceasta intră într-o perioadă de uitare până în timpul celui de-al doilea război mondial, când ea este redeschisă şi utilizată de populația orașului ca adăpost antiaerian. Din 1950 până în 1992, când salina a fost deschisă pentru public căpătând statutul de obiectiv turistic, primii 526 m ai galeriei de transport Franz Iosif au fost utilizați ca depozit de brânzeturi.

Cu un sistem de construire în formă de clopot, acest adevărat muzeu al istoriei mineritului în sare atrage vizitatorii şi în urma renovării capitale de care a avut parte până în anul 2010, în urma unei investiții de aproximativ 5, 8 milioane Euro.


Salina Turda constituie astăzi un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare. Starea excelentă de conservare a lucrărilor miniere şi a utilajelor folosite pentru transportul sării, alături de grija cu care s-au efectuat lucrările de pregătire a salinei pentru a deveni obiectiv turistic, fac ca istoria şi legenda să se împletească armonios aici.

Urmăreşte calătoriile Pe Aproape ca să vezi când vizităm această destinaţie şi, de ce nu, să mergem împreună.